دکتر نسیم صادقی – متخصص مطالعات رفتارهای اعتیادی
زاچ روزنتال، پروفسور دانشگاه دوک سالهاست که با حمایت مالی مؤسسه ملی مصرف مواد مخدر و وزارت دفاع آمریکا از آزمایشات واقعیت مجازی برای درمان معتادان در کارولینای شمالی استفاه میکند حدود 90 نفر برای درمان واقعیت مجازی بر روزنتال مراجعه کردهاند در مان مصرف مواد معمولاً شامل انتقال تاریخچه معتادان به یک نرم افزار و آموزش معتادان برای برخورد با موقعیتهایی از این دست است. آن چه در این فرایند درمان رخ میدهد این است که هنگامی که یک معتاد وارد محیط میشود که مجبور است در دنیای واقعی با آن رو به رو شود تکنیکهای کپی برداری از آموخته های واقعیت مجازی برای ارتقاء ارادهاش در اجتناب از مصرف دارو علی رغم تمایل ،به کمک می آیند
یکی از مزایای استفاده از واقعیت مجازی برای درمان معتادان با غوطه ور سازی در یک محیط است که آن تقریباً همه چیز میتواند یک محرک باشد.
این امر به سوژههای تحت درمان کمک میکند تا آن چه را در آزمایشگاه آموختهاند بهتر به دنیای واقعی انتقال دهند.
در مطالعهای روی افراد سیگاری،گروهی درمان واقعیت مجازی و جای گزینی نیکوتین را دریافت کردند در حالی که گروه دیگر فقط درمان جایگزین نیکوتین آزمایش شد.
نتایج نشان داد که در گروهی که درمان واقعیت مجازی را دریافت کردند میزان سیگار و اشتیاق برای نیکوتین به طور قابل توجهی پایینتر از گروه دیگر بود.
به گفته خود روزنتال، شیوه واقعیت مجازی میتواند به عنوان جایگزین برای افرادی به کار رود که در معرض مواد واقعی پاسخ لازم را نمیگیرند.
در عصر جدید تکنولوژی به سرعت به کمک انسان میآید. ترک مواد مخدر از جمله کارهای سخت است که گاهی بارها اقدام میشود و فرد شکست میخورد. شمار مرگ و میر ناشی از اوردوز مواد مخدر در بسیاری از کشورها افزایش یافته است. این افزایش آمار باعث میشود که پژوهشگران به تکنیکهای بیشتری روی بیاورند. واقعیت مجازی با کنترل خاطرات مرتبط با مصرف مواد مخدر کمک میکند. خاطرات مرتبط با مصرف مخدر از جمله مکان مصرف و افرادی که هنگام مصرف در آن مکان حضور داشتهاند، میتواند به اشتیاق و در نهایت مصرف دوباره فرد منجر شود. پژوهشگران دریافتند سلولهای خاصی در مغز هست و یک نقشه روحی از محیط را تشکیل میدهد و در زمانهای خاصی فعال میشود. نوع خاصی از سلولها موسوم به Place cells در ناحیه هیپوکامپ وجود دارد در هنگام جستجوی مواد تعداد سلولهای پلیس Place کاهش مییابد. و فعالیت سلولهای باقی مانده به طور انتخابی صورت میگیرد. یافتهها حاکی از این هستند که ممکن است بتوان با هدف قرار دادن خاطرات مرتبط با مصرف مواد مخدر، امکان اشتیاق و بازگشت دوباره به مواد مخدر را فراهم کرد.
برای کسانی که به دنبال درمان اعتیاد برای مبارزه با مصرف مواد هستند هوسها و محرکها میتوانند چالشهای مهمی را برای توانبخشی و بهبودی کامل ایجاد کنند.
این سیستم واقعیت مجازی به شرکت کنندگان اجازه میدهد تا خود را در تنظیمات و موقعیتهای مختلف غوطه ور کنند تا تکنیکهایی بازیابی را تمرین کنند. مثل مبارزه با وسوسه و هم چنین دریافت حمایت درمانی.
از طریق واقعیت مجازی مشتریان میتوانند پاسخهای خود را به محرکها در یک محیط امن و محافظت شده کامل کنند. روش واقعیت مجازی میتواند تأثیر زیادی بر کسانی که به دنبال درمان هستند داشته باشد و نقش مهمی در مقابله با احساس شکست گرایی و شک و تردید آنها داشته باشد. با رد اعتیاد به طور مکرر در یک سناریوی مجازی، افراد اعتماد به نفس خود را برای انجام این کار در دنیای واقعی تقویت میکنند و این باور را بر تواناییهای خود در سایر گزینههای درمانی حفظ میکنند. جهان مجازی به مشتریان ما این فرصت را میدهد تا بدون ترس از عود فوری با تسلیم شدن در برابر وسوسه به روش امن و صادقانه به اعتیاد فرد نزدیک شوند.
واقعیت مجازی میتواند به افراد مبتلا به اعتیاد کمک کند تا به این هوسها نزدیک شوند و با آن مبارزه کنند یک مرکز توان بخشی و ترک اعتیاد در شانگهای چین تصمیم دارد از تکنولوژیهای مبتنی بر واقعیت مجازی برای ترک معتادان استفاده کند.
Instagram.com/addiction_specialist